Innan körkortet kan bli verklighet

För att få övningsköra, måste man ha ett giltigt körkortstillstånd, oavsett om man väljer att övningsköra i trafikskola eller privat. Det gäller också oavsett vilken körkortsbehörighet man ska övningsköra för.

Övningskörning ska alltid ske under uppsikt av någon som har vana och skicklighet att köra det fordon som övningskörningen avser. Den som har uppsikt över körningen ska följa med i bilen och sitta bredvid den som övningskör.

Tänk på:

• Man får inte övningsköra förrän man beviljats körkortstillstånd
  • Både handledaren och den som övningskör måste ha gått en introduktionsutbildning innan man börjar övningsköra
  • Vid privat övningskörning måste man alltid medföra handledarbeviset och körkortstillståndet
  • Fordonet måste ha en skylt baktill med texten ÖVNINGSKÖR

Handledarutbildning
Från och med den 1 januari 2006 måste den som ansöker om körkort, och den som ansöker om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning med personbil, ha genomgått en introduktionsutbildning. Utbildningen ska vara minst tre timmar och eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen. Från början var handledare och elev tvungna att gå tillsammans, men det är inte längre nödvändigt, men självklart bra.

Det är numer även obligatoriskt med två riskutbildningar, dels övningen på halkbana men även den nya sk Riskettan, som handlar om alkohol, droger och trötthet.

Att reflektera kring:

• Vilka incitament finns det för "privat övningskörning"?
  • Vem blir en bra förare?
  • Är det dyrt att ta körkort eller bara svårt?
  • Vad kostar det att ta körkort? Är det "för billigt" eller "för dyrt"?