Trafik och trafiksäkerhet finns med på många ställen i kursplanerna. Ofta fungerar trafik och närmiljön utmärkt som ämne för temaarbeten, där flera kurser kan vävas in.
Här nedan finns utdrag från centralt innehåll i olika kurser för årskurs 7-9, samt förslag på vad man kan arbeta med. Längst ner på sidan finns interna länkar, externa länkar och material att ladda ner.
Bild
"Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder."
"Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas."
Att arbeta med:
Hem- och konsumentkunskap
"Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa."
Idrott och hälsa
"Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa."
"Första hjälpen och hjärt- och lungräddning."
Att arbeta med:
Matematik
"Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, till exempel med hjälp av digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar."
Att arbeta med:
Biologi
"Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling."
"Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel."
Att arbeta med:
Fysik
"Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet."
Att arbeta med:
Kemi
"Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling."
Att arbeta med:
Geografi
"Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen."
"Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras."
"Fältstudier av natur- och kulturlandskap, till exempel av samhällsplanering i närsamhället."
"Förnybara energitillgångar, till exempel sol- och vindenergi och alternativa drivmedel."
Att arbeta med:
Religionskunskap
"Etiska begrepp som kan kopplas till frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, till exempel frihet och ansvar."
Att arbeta med:
Samhällskunskap
"Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen."
"Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut."
"Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra."
"Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna och med demokratiska processer och arbetssätt. Den ska också bidra till att eleverna tillägnar sig kunskaper om, och förmågan att reflektera över, värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle."
Att arbeta med:
Svenska
"Kombinationer av olika texttyper till nya texter, till exempel informerande texter med inslag av argumentation."
"Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier."
Att arbeta med:
Teknik
"Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer."
"Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränsle och krigsmateriel."
Att arbeta med: