Hur kom du till skolan idag?

Avsedd för åk. 4. Tidsåtgång: 2 x 40 minuter.

• Matematik ”Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar. Tolkning av data i tabeller och diagram”.
  • Biologi ”Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel”.
  • Geografi ”Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling”.

Beskrivning av lektion:

Lektionen förutsätter att eleverna redan har kunskap om vad ett stapeldiagram är. Dela in eleverna i mindre grupper. Varje grupp tilldelas en klass (förankra detta hos dina kollegor först, så att dina elever inte stör!) att intervjua. Låt gruppen, eller en representant för gruppen, gå in till ”sin” klass och fråga eleverna hur de kom till skolan idag. Med handuppräckning svarar eleverna och dina elever noterar hur många som gått, cyklat, åkt kollektivtrafik (buss/pendeltåg/tunnelbana/spårvagn), blivit skjutsad, annat sätt. Tillbaka i klassrummet gör gruppen en tabell med resultaten och utifrån tabellen ett stapeldiagram. Varje grupp redovisar sina resultat och sitt stapeldiagram för klassen. Gör gärna stapeldiagrammen på ett stort papper så att man kan sätta upp och titta på alla diagram samtidigt när redovisningarna är klara, det underlättar den gemensamma diskussionen.

Tillsammans resonerar ni kring resultaten:

• Ser resultaten olika ut bland klasserna? Olika bland eleverna på grund av deras ålder?
  • Är det många som blir skjutsade och varför?
  • Är det många som går/cyklar? Hur tror ni det är för grannskolans elever?
  • Vad skulle krävas för att fler skulle kunna cykla?
  • Vad skulle eleverna vinna på om de oftare kunde gå/cykla?
  • Vad skulle samhället vinna på att fler skulle gå/cykla?

Skriv ut lektionsförslag

Här kan du ladda ner lektionsförslaget som PDF:

Hur kom du till skolan idag?