Varför tar unga män så stora risken?

Tonåren handlar till stor del om frigörelse - att göra revolt, testa gränser och hitta sin egen identitet. Det är en tid av både nyfikenhet och grupptryck, en period i livet som kan vara både omtumlande och riskabel.

Så odödlig och så oövervinnelig
Som tonåring tror man ofta att man är oövervinnelig. Ett faktum som tyvärr kan leda till att en del ungdomar blir onödigt våghalsiga och testar sina gränser i överkant genom att till exempel dricka för mycket sprit, ha oskyddat sex, röka, pröva olika droger och ifrågasätta förbud.

Många unga killar trimmar sina mopeder trots att de vet att det är olagligt, en del kör utan hjälm för att vara tuffa. Andra - eller samma killar - tillverkar hemmagjorda bomber eller söker eller ställer till med slagsmål på stan. Unga tjejer söker också spänning, men oftast handlar det om pojkar.

Olika säkerhetsbeteenden
Forskning visar att unga män är mindre intresserade av säkerhetsfrågor än äldre män. De ser sig ofta som "trygga och osårbara" - de känner sig mindre känsliga för risker och tycker att säkerhetsåtgärder är besvärliga och inte meningsfulla. Ny forskning visar att mäns hjärnor utvecklas senare än kvinnors, detta kan vara en bidragande orsak till att killar värderar risker på ett annat sätt än tjejer.

Att reflektera kring:

  • Hur kan man skapa ett ökat säkerhetsmedvetande. Vilka stöd- och informationsinsatser kan man göra?
  • Polisen kallar dem organdonatorer, på grund av deras låga ålder och höga dödlighet.
  • Vad kan få dem att ändra beteende?
  • Varför skiljer det mellan tjejer och killar?