Trafiksäkerhetspolicy

Avsedd för åk 7. Tidsåtgång: Temaarbete, halv- till heldag.

• Samhällskunskap ”Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut”.

Beskrivning av lektion:

Vad borde en trafiksäkerhetspolicy innehålla? Diskutera i klassen! Har skolan redan en trafiksäkerhetspolicy? Vad saknas där? Lista några punkter som bör finnas med.

1. Låt eleverna i grupp utveckla var sin punkt.

2. Sätt samman punkterna till ett förslag till Trafiksäkerhetspolicy för skolan.

3. När det egna förslaget är utvecklat: Vad tycker de andra eleverna på skolan? Intervjua andra elever! Förankra bland de andra klasserna. Revidera förslaget om det behövs!

4. Lämna ett förslag på Trafiksäkerhetspolicy till elevrådet som demokratiskt kan fatta ett beslut att man ställer sig bakom förslaget, så att det därefter kan förankras i skolans ledning/styrelse som kan fatta ett beslut för skolan.

Förslag till punkter i Trafiksäkerhetspolicy:

• Elever ska ha cykelhjälm hela låg- och mellanstadiet. (Lag för barn under 15 år)
  • Även lärare och elever över 15 år bör vara ett gott föredöme och använda cykelhjälm. När skolan har cykelutflykter mm ska alla använda cykelhjälm, lärare och elever. Elever och lärare använder reflexer när det är mörkt.
  • En säkrare väg till badhuset måste diskuteras, som skolan tydligt anvisar och som alla ska använda.
  • Föräldrar som skjutsar sina barn till skolan får anvisningar om hur man gör vid skolan. Skolan bör uppmuntra föräldrarna att av säkerhets-, hälso- och miljöskäl låta sina barn gå till skolan på de säkra skolvägar som finns.
  • Eleverna uppmuntras av skolan att cykla till skolan från en viss årskurs beroende på trafikmiljö och om de har cyklat till skolan i de tidigare årskurserna tillsammans med en vuxen.
  • Föräldrar, skolpersonal m fl uppmanas att respektera hastighetsbegränsningen vid skolan, som är 30 km/tim.
  • Varje läsår bör trafiksäkerhetsfrågor aktualiseras i klasser och på föräldramöten. Bör man beskriva hur och hur ofta?
  • I övrigt medverka till att trafikregler efterlevs och säkra trafikmiljöer skapas.
  • Skolan deltar aktivt i kommunens trafikplanering, genom att med jämna mellanrum kartlägga skolvägarna och berättar om sina förslag till kommunen.

Skriv ut lektionsförslag

Här kan du ladda ner lektionsförslaget som PDF:

Trafiksäkerhetspolicy